Hoe kan ik een kaasplank samenstellen?

Een kaasplank samenstellen is een creatief en leuk proces en hangt af van de gasten, wat u erbij drinkt en de gelegenheid. Een regel die u altijd moet hanteren is dat er genoeg variatie is qua smaak is en dan wel in de goede volgorde, namelijk van mild tot pikant. Daarnaast is het belangrijk dat u gaat experimenteren, zodat u elke keer iets beter wordt in het samenstellen van een kaasplank. In deze blog geven we meer uitleg!

De gasten

Eerst moet u even checken hoe gevorderd de gasten zijn qua kaas eten. Minder gevorderde kaaseters moet u geen heftige blauwschimmel of hele oude kaas voorzetten. Houdt het bij hen liever iets milder en ga eens experimenteren met kruidenkazen of kazen bereid met rauwe melk. Bij de meer ervaren kaas-eter mag u er zeker wat meer uitdaging in leggen door de meest uiteenlopende kazen op de plank te leggen. Wissel daarbij af qua hardheid van de kaas, dus zachte, half harde en harde kazen. Wissel af qua microculturen, dus kazen met witschimmel, blauwschimmel, roodbacterie, gaten, rauwe melk en harde korst. Als laatste wissel af wat betreft pittigheid en rijping van de kaas. Hoe afwisselender de kazen, hoe complexer u het maakt. Ook kunt u in een dergelijk geval afwisselen qua wijnsoorten.


Het drinken

Wat u erbij drinkt bepaald sterk wat voor kaasplank het wordt. Om het simpel te houden geven we enkele stelregels die helpen bij het uitkiezen van de kaas. Om te beginnen passen milde, fijne wijnen het beste bij mildere kaassoort, daarentegen past wijn met een volle en ronde body weer beter bij pikante kaassoorten. Let op dat bij zoute kazen (witschimmel bijvoorbeeld) niet te zure wijnen worden geserveerd, hierdoor krijg je juist een onaangename smaak. Kies dan voor een droge witte wijn bijvoorbeeld. Uiteraard kan er ook voor port, rosé of bier worden gekozen. In dergelijke gevallen mag u bij de port meer krachtige kazen serveren, zoals oude brokkelkaas, Stilton of een Cabrales. Bij rosé horen mildere kazen thuis, zoals jonge geitenkaas of Hollandse gatenkaas. Kaasjes die lekker combineren met bier zijn met name de Goudse kazen, waarbij de pikantere kazen ook hier weer goed combineren met stevigere biersoorten. Bittere biersoorten passen goed bij een oude kaas, maar ook bij een verse geitenkaas en zoete biersoorten passen weer beter bij zoete en milde kaassoorten zoals de Doruvael en de Tynjetaler. Probeer vooral te experimenteren en check onze pagina met kaasplanken eens om inspiratie op te doen.


Extra tips bij het kaasplankje

-  De gelegenheid (borrel, een nagerecht of een lunch) bepaald de hoeveelheid van de kaas. Bij een lunch kunt u iets meer rekenen per persoon dan bij een nagerecht.
-  Het seizoen bepaald vaak het drinken, maar ook de type kaas die u wilt serveren. In de wintermaanden worden vaak kazen gekozen met sterke aroma’s en een stevige smaak. In tegenstelling tot de zomermaanden waar men eerder kiest voor verfrissende dranken, waar mildere kazen beter bij passen.
-  Bijproducten die goed bij kaas passen zijn chutneys, olijven, compotes, stokbrood, crackers, notenbrood, fruit, nootjes en ga zo maar door. En we blijven het nog even herhalen, hier geldt namelijk dezelfde regel hoe pittiger de kaas, hoe sterker de bijproducten mogen zijn, zoals augurkjes bij oude kaas. Milde bijproducten passen beter bij mildere kazen, zoals camembert met stokbrood. Blauwschimmel is trouwens erg verrassend met zoet, dus bijvoorbeeld met peer of vijgencompote.
-  Serveer de kazen op producten die geen smaak afgeven, dus serveer op hout of op harde plateaus. Haal de kazen minimaal een uur van tevoren uit de koeling, zodat ze op kamertemperatuur. Zorg voor het juiste snijmateriaal bij de juiste kaas. Een dolkje bij harde kazen, messen met weinig snijvlak bij plakkende kaassoorten en let op dat u niet het mes van schimmelkaas gebruikt bij andere kazen.
-  Bij het serveren moet de kaas qua smaak opgebouwd worden. Begin daarom bij milde kazen en vervolgens steeds pittigere kazen. Als u er wel voor kiest afwisselend kaas te proeven, zorg dan voor een bijproduct die de smaak weer even neutraliseert. Hierbij moet u denken aan brood, water of een nootje.


Kortom allerlei tips en tricks bij het samenstellen van een kaasplank, waarbij het vooral draait om wat u en uw gasten lekker vinden en wat u erbij drinkt. Milde smaken horen bij elkaar, gerijpte producten horen bij elkaar en stevige volle smaken horen bij elkaar en let vooral op de zuurgraad van een drank die niet goed combineert met kazen waar veel zout in zit. Als u zich aan deze simpele stelregels houdt moet het wel een geslaagde avond worden. Een geslaagd kaas-proef-avontuur kan zelfs een beetje verslavend werken, want u gaat het zeker nog een keer doen.