De geschiedenis van Hollandse kaas gaat heel erg ver terug. Er is echter geen jaartal bekend van wanneer de mensheid is begonnen met het produceren van deze kaassoort. Wat wél bekend is, is dat de eerste Hollandse kazen honderden jaren voor Christus al gemaakt werden. Archeologen hebben namelijk aardewerken potjes met gaten erin gevonden en deze potten werden waarschijnlijk gebruikt om wrongel uit te laten lekken en te drogen.

Kaas in de Middeleeuwen

Het produceren van kaas was in de Middeleeuwen zeer belangrijk voor de Nederlandse bevolking. Een groot gedeelte van de bevolking hield zich in die tijd bezig met het maken van kaas. Deze kaas werd vervolgens op kaasmarkten verkocht. De productie van de kaas bleef stijgen en zo werd het steeds gemakkelijker om in het bezit te komen van een heerlijk stukje Hollandse kaas. Niet alleen Nederlanders stonden in de rij voor deze kaas, ook in Duitsland werd de kaas razend populair. De Nederlandse producten werden steeds inventiever en zo werd het mogelijk om kaas langer houdbaar te maken. Dit was een heel goede zet, zo konden steeds meer mensen in het buitenland Hollandse kaas kopen. 

In de Gouden Eeuw groeide de kaasexport dusdanig dat Nederland werd bestempeld als ‘kaasland’. De kaas werd naar steeds meer landen in Europa geëxporteerd en in 1913 kwam er zelfs een keurmerk voor Hollandse kaas.

Kaasexporteur

Met een kaasproductie van bijna 800 miljoen kazen per jaar, is Nederland één van de grootste kaasproducenten van Europa. Twee derde van deze productie wordt geëxporteerd naar andere landen. Hiermee is Nederland de grootste exporteur van de wereld.

Hollandse kaas bestellen

Wilt u overheerlijke Hollandse kaas bestellen? Dit kan gemakkelijk via onze website op deze pagina. Tip: deze kaas doet het ook altijd goed op een kaasplankje.