Hoeveel vet zit er in magere kaas

De hoeveelheid vet in een magere kaas bevindt zich tussen de 6% en 24% per 100 gram. Afhankelijk van het vetgehalte van de melk wordt het vetgehalte van de kaas bepaald. Tevens wordt het vetgehalte bepaald door het vochtgehalte van kaas. Zachte kaas bevat meer vocht en heeft dus minder vet dan oudere kaas die minder vocht bevat.

 

Wat betekent 48+ kaas

48+ Betekend dat 48% van de droge stof uit vet bestaat. Kaas bestaat namelijk voor een deel uit droge stof en een deel uit vocht. Hoe jonger en zachter de kaas, hoe meer vocht erin zit en dus minder droge stof. Dit betekend dus dat 48+ oude kaas meer vet bevat dan jonge kaas van 48+.

 

Hoe wordt magere kaas gemaakt

Magere kaas wordt gemaakt van magere melk of van melk dat afgeroomd is. Magere kaas wordt vervolgens net zo gemaakt als kaas met volle melk. Kortgezegd wordt er stremsel aan de melk toegevoegd om de kaas van het wei te scheiden. Hoe de kaas verder behandelt wordt kan per kaasmaker verschillen op basis van ingrediënten en verwerkingsmethodes.

 

Is kaas wel gezond

Kaas is wel gezond, namelijk door zijn voedingsstoffen zoals, vitaminen (K, A, D en E), melkeiwitten, licht verteerbaar melkvet, proteïne en mineralen. Helaas wordt kaas vaak negatief bestempeld als het gaat om het vetgehalte. Eén van de redenen die wordt genoemd is dat vette kaas slecht is voor het cholesterol, hoewel vet nodig is voor een gezond cholesterol.