Achter de kaas die wij vandaag de dag kopen zit een hele geschiedenis. In deze blogpost vertellen wij u daar graag meer over. 

Een stukje geschiedenis

De geschiedenis van kaas gaat al lang terug. Aangenomen wordt dat kaas bij toeval is ontdekt, zo’n zesduizend jaar geleden. Nomaden trokken toen van land naar land en melk werd bewaard in varkensmagen of in rundermagen. Tijdens de reis schudde de melk dan heen en weer. Dat in combinatie met bepaalde bacteriën in de maag, veranderde de zure melk in een vast (kaas) en vloeibaar (wei) gedeelte.

Een Poolse ontdekking

In 2011 werd in Polen ontdekt dat daar 7000 jaar geleden al kaas gemaakt werd. In oude potten werden namelijk melkvetten gevonden. Het waren potten waar strootjes in hadden gezeten tijdens het bakken, dit fungeerde als een soort van zeef. Ook Nederland was vroeger al een kaasland. Rond 800 voor christus gebruikte men soortgelijke potten voor het maken van kaas. Zelfs Julius Ceasar schreef in een van zijn boeken al dat de mensen in de Lage Landen kaas aten.

Nederland Kaasland

Nederland was dus al vroeg een kaasland te noemen en dat bleek ook wel uit onze kaasexport. In de middeleeuwen exporteerden wij namelijk al kaas naar het buitenland. Vooral vanaf de Gouden Eeuw kwam de kaasexport echt op gang. Eerst werd deze kaas gewoon op boerderijen gemaakt, maar later (eind 1800) kwamen er de eerste zuivelfabrieken. Toch zijn de boerderijen waar kaas gemaakt wordt niet helemaal verdwenen. In 2000 waren er in Nederland nog ongeveer 500 van die boerderijen.

En nu? Nu bestelt u heel eenvoudig uw kaas online bij ons. Op deze pagina ziet u in één overzicht al onze kazen en kunt u per kaassoort precies zien welke wij in ons assortiment hebben. Welke van onze kazen spreekt u het meest aan? Wij zijn erg benieuwd!