Nederland is een echt kaasland, gemiddeld eten we 17 kilo per persoon per jaar! Veel mensen eten dagelijks kaas, maar hoe wordt kaas eigenlijk gemaakt? We vertellen het in deze blogpost!

De ingrediënten van kaas

Er zitten allerlei belangrijke voedingstoffen in kaas: vet, eiwitten, calcium en vitamines zijn de bouwstenen van kaas. Vet is zelfs één van de belangrijkste smaakmakers! Het vetgehalte van kaas wordt uitgedrukt in een percentage van droge stof. Daarnaast zijn de eiwitten ook van belang. De eiwitten in kaas zijn vergelijkbaar met de eiwitten in vlees. Ideaal dus als je vegetariër bent! Er zit naast calcium ook fosfor en natrium in kaas. Tot slot tref je ook de vitamines A, B en D aan.

Het proces van kaas maken

De basis van elke kaas is natuurlijk melk. Aan de melk worden zuursel en stremsel toegevoegd. Het stremsel zorgt ervoor dat vaste stoffen in de melk samen gaan klonteren. Het zuursel zorgt voor een goede smaak en de houdbaarheid van de kaas. Al na een half uur is de kaas gestremd, dik geworden. Deze massa wordt in stukken gesneden en geroerd. Hier komt veel geel vocht bij vrij, dit wordt ook wel  wei genoemd. De gestremde melk heet wrongel en is de basis voor de kaas. 

De wrongel gaat in het kaasvat. Zo krijgt de kaas een dichte korst en de goede vorm. Na het persen in het vat volgt het zouten van de kaas. De kazen gaan in een pekelbad en daarna gaan ze uitlekken en drogen. Elke dag moeten de kazen gekeerd worden. Na vier weken kan de kaas in principe gegeten worden. Dit wordt ook wel het rijpingsproces genoemd.

Na vier weken heb je dan een jonge kaas. Na acht weken is de kaas jong belegen. Een belegen kaas heb je na vier maanden en extra belegen kaas is het na zeven maanden. De oude kazen zijn zelfs tien maanden gerijpt. En dan zijn er ook nog overjarige kazen die meer dan een jaar hebben gerijpt. Kijk snel eens tussen ons assortiment en bestel uw kazen eenvoudig online!