Hoe maak je kaasfondue?


De basis van elke kaasfondue is kaas, een vloeistof zoals witte wijn, een knoflookteentje en maïzena. Wrijf de pan in met het teentje knoflook en begin met het verwarmen van de vloeistof tot het bijna kookt. Voeg vervolgens steeds een beetje kaas toe tot het volledig gesmolten is. Meng de maïzena door wat water en voeg deze toe aan de kaasfondue. Hoeveel u van elk product nodig hebt is afhankelijk van het aantal personen. Lees hieronder verder voor drie verschillende en overheerlijke kaasfondue recepten.

Drie keer kaasfondue!

We helpen u een keus maken en te combineren met verschillende kazen. Hieronder vindt u drie verschillende kaasfondue recepten. Een pittige variant, een traditionele en één met geitenkaas. Naast dat kaasfondue nou eenmaal lekker is, is het ook erg makkelijk en heb je altijd wat lekkers op tafel als u bijvoorbeeld bezoek krijgt.

Pittige kaasfondue

Ingrediënten
- 200 gram Morbier de Jura
- 200 gram Tynjetaler
- 400 gram Appenzeller
- 300 ml. droge witte wijn
- 1 teentje knoflook
- 1 tl. citroensap
- 1 tl. aardappelzetmeel
- Snufje peper
- Stokbrood en diverse crackers
- Andere producten om in de kaasfondue te dopen, zoals groente, fruit, vleeswaren of een augurkje.

Bereiding
Wrijf de pan in met een teentje knoflook. Rasp de kazen en doe ze in de pan met de wijn en de citroensap. Verwarm de kaas niet te snel en blijf zachtjes roeren zodat het niet gaat klonteren. Los het aardappelzetmeel in 2 eetlepels water op en voeg dit papje aan de fondue toe. Breng de fondue aan de kook en breng op smaak met peper.

Geitenkaasfondue

Ingrediënten
- 200 gram Jonge Geitenkaas
- 600 gram Belegen Geitenkaas
- 1 teentje knoflook
- 500 ml. droge witte wijn
- 4 el. maïzena
- 20 gram verse koriander
- Peper en zout
- 150 gram gemengde noten Snijd de koriander fijn en rasp de geitenkaas.

Bereiding
Wrijf de binnenkant van de fonduepan in met de knoflook en breng de wijn erin bijna aan de kook. Roer de kaas door de wijn. Breng op smaak met peper en zout. Los de maïzena op in 2 a 3 eetlepels water en roer door de kaasfondue. Laat de kaasfondue 2-3 minuten zachtjes koken. Bestrooi met de koriander en hak de nootjes fijn. Serveer met brood, groente en de gehakte nootjes om in te dippen.

Traditionele kaasfondue

Ingrediënten
- 250 gram Gruyère
- 250 gram Emmentaler
- 250 gram Appenzeller
- 1 teentje knoflook
- 350 ml. droge witte wijn
- 50 ml. kirsch
- 1 el. citroensap
- 3 el. maïzena
- Nootmuskaat
- Peper Rasp de kaas en wrijf de fonduepan aan de binnenzijde in met knoflook.

Bereiding
Breng in de fonduepan wijn en citroensap op laag vuur bijna aan de kook. Roer de kaas in gedeelten met een houten lepel door de warme wijn tot alle kaas gesmolten is. Klop in een beker de maïzena met kirsch tot een glad geheel. Meng dit door de kaasfondue en roer het geheel goed door. Breng op smaak met nootmuskaat en peper. Serveer met brood, groente of fruit om in de kaasfondue te dopen.