Hoe wordt kaas geel?

Kaas van de koe wordt geel door een natuurlijke kleurstof genaamd caroteen. Dit zit in het voer wat zij eten. In de kaas wordt deze kleur nog geconcentreerder, omdat bij het maken van kaas de droge bestanddelen (waarin deze kleurstof zit) van de wei (bestaande uit voornamelijk water) worden gescheiden. Als koeien gras eten wordt kaas nog geler, omdat er meer caroteen in vers gras zit dan bijvoorbeeld in hooi.

Waarom is geitenkaas wit?

Kaas van de koe is geler dan van de geit doordat de caroteen in de maag van een geit omgezet wordt tot vitamine A, wat dus niet gebeurd bij de koe. Hierdoor komt de caroteen bij een koe wel in de melk terecht en bij de geit niet. Zo weten we kaas van geitenmelk altijd te onderscheiden dan van de koe.

Hoe wordt kaas gemaakt?

De basis ingrediënten voor kaas zijn melk, melkzuurbacteriën en stremsel. Eerst worden er melkzuurbacteriën toegevoegd aan de melk. Dit zorgt voor de houdbaarheid en de smaak van de kaas. In dit proces worden de melksuikers (lactose) omgezet in melkzuur. Dit verzuren draagt ook bij aan het stremmen van de melk. Vervolgens wordt er stremsel aan toegevoegd. Hierdoor splitst de melk in droge stof (de uiteindelijk kaas) en het restproduct wei. Vervolgens ontstaat er wrongel, dit is een gelatine-achtige laag die op de wei ligt. De wrongel wordt dan gesneden om het te ontdoen van wei restanten en voor een betere smaak in het rijpingsproces. Hiermee start het begin van Goudse kaas, pas later wordt er geperst, gepekeld en gerijpt om de kaas de juiste vorm en smaak te geven.


Hoeveel liter melk is er nodig voor één kilo Goudse kaas?

Bij de bereiding van Goudse kaas is er 10 liter melk nodig voor 1 kilo kaas. Voor een kaas van circa 16 kilo, zoals de Belegen út Kollum, is dus 160 liter melk nodig. Gemiddeld gezien eet iedere Nederland ongeveer 17 kilo kaas per jaar. Conclusie: wij Nederlanders zijn echt kaaskoppen.


Wat is echte Goudse kaas?

Goudse kaas is een verzamelnaam voor een kaas die bereid is met dezelfde receptuur als de kaas die in de 6e eeuw al werd gemaakt in Gouda. Vanaf de middeleeuwen is het recept ook naar het buitenland verspreid. Dat betekend dat vandaag de dag Goudse kaas overal wordt gemaakt, omdat het zo enorm populair is. Gelukkig hebben ze er iets op gevonden om aan te tonen of de klant nog altijd verzekert is van een stuk echte Hollandse Goudse kaas. Er is namelijk door de Europese Unie een BGA erkenning toegewezen aan de echte Hollandse Goudse kazen door middel van een “Gouda Holland“ kwaliteitszegel. Hiermee weet de klant dat ze kaas kopen waarvan de melk uit Nederland komt, de bereiding in Nederland wordt gedaan en dat de kaas gerijpt is in Nederland. Kortom, echte Nederlandse kaas en ook bij ons bent u verzekerd van een stukje oud Hollands erfgoed.