Hollandse kaas in alle uithoeken van de wereld bekend en Nederland staat dan ook echt bekend als kaasland. Eerlijk is eerlijk, dat vooroordeel kan  toch wel positief worden bevestigd. We zijn met z’n allen echt wel gek op een lekker stuk verse kaas. Bij het ontbijt, tijdens de lunch, bij het avondeten en natuurlijk bij de borrel. Kaas is niet meer weg te denken uit ons dieet en ontkennen gaat moeilijk: wij hebben iets met kaas! Maar toch, waarom worden wij wel kaaskoppen genoemd en de Fransen niet? Die zijn namelijk ook grote kaasliefhebbers. 

Kaaskoppen

Er bestaan verschillende antwoorden op bovenstaande vraag. Het meest vreemde antwoord is toch wel dat er sommige mensen zijn die beweren dat het hoofd van Nederlanders op een kaas lijkt. Rond, een beetje gelig en met een blosje op de wangen. Een meer geloofwaardig antwoord is te vinden bij onze zuiderburen. Dit antwoord stamt namelijk uit de Belgische Opstand. De Belgen wilden niet meer bij Nederland horen en scholden ons daarom uit voor kaaskoppen. Ook wordt er vaak beweerd dat het woord kaaskop te maken heeft  met de vaten waarin de kaas werd gemaakt. Die vaten werden gedraaid uit wilgenhout  en het maken van deze vaten bleek een lastige klus te zijn, en de mensen die dit deden werden koppendraaiers genoemd, en het zou zomaar eens kunnen dat het woord kaaskop daar vanaf stamt.  

Verhalen genoeg dus omtrent het woord kaaskoppen. Het ene verhaal geloofwaardiger dan het andere. Zelf denken wij dat we kaaskoppen genoemd worden omdat we toch écht van kaas houden en het zoveel eten in Nederland. Wat is uw favoriete soort kaas? Gaat u voor een jonge kaas of voor een pittige oude kaas? Bij kaasuitkollum.nl is een erg gevarieerd assortiment te bestellen , er zit altijd wel een kaas bij die u lekker vindt!