Mogen kinderen kaas eten?

Er heerst veel taboe rondom het eten van kaas door kinderen. Er wordt bijvoorbeeld vermeld dat kaas te vet is, te zout of dat kinderen er nog niet klaar voor zijn. Tot 1 jaar gaat er natuurlijk niets boven echte moedermelk, maar daarna adviseren wij kleine hapjes jonge kaas te proberen. Niet alleen omdat kaas lekker is, maar ook nog eens erg gezond. Daarnaast blijkt dat wat ze nu leren eten, ze later steeds meer gaan waarderen. Ik kan me nog steeds het plakje kaas indenken die ik kreeg bij de kaasboerderij toen ik nog klein was.


Wat lust een kind?

In de regel houden de meeste kinderen van milde smaken en daarom is het ook goed om te starten met jonge of jong belegen kaas. Uiteraard zijn er uitzonderingen en vinden sommige kinderen sterkere smaken lekkerder. Let in dit geval op het zoutgehalte van de kaas en dat kan in onze shop. Een pittige kaas met weinig zout is bijvoorbeeld de Boer’n trots klaver pikant. Deze bevat zelfs minder zout dan de Milde Goudse.


Zit er niet teveel zout in kaas?

Dat valt best mee, zolang het natuurgerijpte kazen zijn. Deze bevatten namelijk aanzienlijk minder zout. Doordat de kaas voor een bepaalde tijd ligt te rijpen om zijn smaak te krijgen, hoeven er geen extra zout of smaakstoffen aan worden toegevoegd. Vergelijk het eens met 100 gram bruin brood, hier zit ca. 1% zout in, in 100 gram jonge kaas zit 2,5 % zout in. Dan zou u zeggen dat is meer dan het dubbele, maar in verhouding eet u veel minder kaas dan brood. De hoeveelheid zout die uw kind dan binnen krijgt valt dus aanzienlijk mee. Daarnaast bevat kaas belangrijke vitaminen zoals A, D en E en belangrijke bouwstoffen zoals calcium, die essentieel zijn bij de groei van kinderen. Kortom, wij adviseren ouders juist kinderen op te voeden met kaas.


Welke kaas kan ik mijn kind geven?

Begin eerst met jonge kazen, zoals graskaas, jong belegen of een milde biologische kaas. Voor kinderen met koemelk intolerantie hebben we een passend alternatief, namelijk milde geitenkaas. Naarmate kinderen ouder worden kunt u elke keer een stapje omhoog qua smaaksterkte. Probeer na de jonge kazen bijvoorbeeld eens belegen, daarna extra belegen en ga zo maar door. Op deze manier voedt u echte kaasliefhebbers op en kunnen ze, als ze oud genoeg zijn, gewoon mee eten met overheerlijke kaasplankjes.