Wat is Goudse kaas?

Goudse kaas is een type kaas afkomstig uit Nederland en wordt vanaf de 17e eeuw al gemaakt. Het recept bepaald of het een Goudse kaas is, namelijk een 48+ volvette harde kaas, welke gerijpt wordt tot verschillende smaken. De vorm van de Goudse kaas is wisselend, namelijk van het welkbekende wiel van 16 kilo tot brood-vorm van ca. 2,5 kilo. 

Wat is echte Hollandse Gouda?

Echte Hollandse Gouda is sinds 2010 weer een beschermt product en geen enkel andere land mag zijn kaas “Gouda Holland” noemen. In 2010 heeft de kaas een ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ (BGA) keurmerk gekregen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het voor de consument veel transparanter is geworden en dat de regels voor kaasbereiders zijn aangescherpt. De kaas moet namelijk zijn gemaakt en gerijpt in Nederland en worden bereidt met 100% Nederlandse melk.


Hoe herken ik echte Hollandse Goudse kaas?

De echte Hollandse Goudse Kaas herken je aan de Gouda Holland zegel, zoals in de afbeelding hierboven. De rest van alle kaas mag bijvoorbeeld “Gouda kaas” of “Goudse kaas” worden genoemd. De naam “Gouda Holland” wordt alleen toegekend aan de echte. Bij ons in de online shop bent u gelukkig verzekerd van echte Hollandse Gouda die wij voor u selecteren. Voorbeelden hiervan zijn de volgende:
- Oud belegen Goudse 
- Jong belegen Goudse
- Belegen ut Kollum
- (G)oud Brokkel út Kollum

Wat heeft ervoor gezocht dat Goudse kaas wereldwijd bekend is geworden?

Het oud Hollandse handelsbloed heeft er destijds voor gezorgd dat die bekendheid is gegroeid, maar dat heeft er ook voor gezorgd dat het recept van Goudse kaas op straat lag voor een ieder die het maar wou produceren. Dit resulteerde tot voor kort in een grote lading Goudse kaas op de markt. De ene goedkoper dan de andere en met grote smaakverschillen. Men kwam tot de conclusie dat Gouda kaas niet meer is zoals het was, namelijk echt Hollands.