Wat is graskaas

Graskaas is gemaakt van het melk van koeien die na de winter weer buiten komen. Het eerste melk bevat nog bestanddelen van het voer wat ze kregen toen ze binnen stonden, daarom gaat het erom dat de eerste week het melk van de koe niet wordt gebruikt voor graskaas. Vervolgens zijn de eerste graskazen na 28 dagen klaar voor consumptie.

 

Waarom is graskaas lekker 

De kaas krijgt zijn smaak doordat de melk van het eerste overwinterde gras zachtere melkvetten bevat. Vergelijk het maar eens met gewone roomboter en grasboter. Grasboter is namelijk zachter dan gewone roomboter. Dit effect vindt ook plaats in de graskaas, namelijk dat de kaas smeuïger en voller smaakt. Hoewel de kaas smeuïger en voller smaakt, is deze niet vetter dan normaal.

 

Hoe lang is er graskaas 

Officieel is de echte graskaas vier weken beschikbaar. Dit heeft wederom te maken met het eerste wintergras. Als de boer heeft gemaaid is het eerstvolgende gras minder “vet” als het overwinterde gras. Natuurlijk eten de koeien nog steeds gras en zijn die melkvetten zachter dan wanneer ze hooi en kuil eten, maar niets is te vergelijken met het eerste gras.

 

Ook bij ons kunt u online echte graskaas kopen vanaf 12 mei 2017. Wij verheugen ons er net zo op, zoals de koeien zich verheugen weer naar buiten te mogen gaan. Er is daarom ook niet een mooier en fijner idee dan dat de meiden weer naar buiten mogen om de lekkerste melk te maken voor de lekkerste kaas. Probeer de graskaas 2017 hier online en bestel hem snel, want die eerst vier weken zijn zo voorbij.