Wat is vegetarische kaas?

Vegetarische kaas is kaas met vegetarisch stremsel. Stremsel wordt gebruikt om de melk te “stremmen”. Dat betekend dat de harde delen (de kaas) van de melk zich gaan scheiden van de wei. Dat is de start van het kaas maken. Van oorsprong werd kaas gemaakt met stremsel afkomstig van dieren, maar kaas maken met vegetarisch stremsel gaat op precies dezelfde wijze.

Welke types stremsel zitten er in kaas?

Er zijn vijf verschillende types stremsel, namelijk afkomstig van de lebmaag van een kalf (dierlijk), microbieel stremsel (vegetarisch), genetisch gemodificeerd stremsel (vegetarisch), plantaardig stremsel (vegetarisch) en met zuur (vegetarisch). Hoewel er vijf verschillende vormen van stremsel zijn, wordt de reguliere, de microbiele en de genetisch gemodificeerde stremsels het meest gebruikt. Deze zijn namelijk makkelijk te verkrijgen en hebben bij de kleinste hoeveelheid het meeste effect. Dat betekend ook dat de smaak daardoor het minst wordt beïnvloed.

Hoe wordt stremsel gemaakt of verkregen?

Stremsel wordt op vijf verschillende manieren verkregen, namelijk:
- De reguliere wijze is nog altijd afkomstig uit de lebmaag van een kalf. Deze manier wordt bij veel Nederlandse kaasmakerijen nog toegepast. Het enzym chymosine dat in het stremsel zit zorgt voor het scheiden van de melk.
- Microbieel stremsel is afkomstig van micro-organismen die vergelijkbare enzymen aanmaken als chymosine. Dit alternatief van dierlijk stremsel wordt samen met genetisch gemodificeerd stremsel het meest gebruikt als vegetarisch stremsel.
- Genetisch gemodificeerd stremsel is exact hetzelfde als het dierlijk stremsel, alleen dan wel vegetarisch. Het gen van het dierlijke chymosine wordt in dit geval in gist gedaan, waardoor het gist chymosine aanmaakt. Het gen wordt in principe gekopieerd door een vegetarisch alternatief.
- Plantaardig stremsel kan gewonnen worden uit brandnetel. Dit wordt echter bijna niet meer toegepast, doordat het invloed heeft op de smaak van de kaas.
- Met zuur, bijvoorbeeld uit citroen of azijn, kun je melk op natuurlijke wijze stremmen. Dit is alleen niet zo effectief als stremsel, waardoor het niet gebruikt kan worden bij het maken van harde kaas.

Welke kaas is vegetarisch?

Alle kazen zouden theoretisch gezien vegetarisch kunnen zijn. Het is ene stremsel is namelijk niet beter dan het andere stremsel. Het is de keus van de kaasmaker welk stremsel ze gebruiken. U kunt erachter komen door op de ingrediëntenlijst te kijken naar het type stremsel. Staat er "dierlijk" dan is het dus niet vegetarisch, de rest kunt u allemaal als vegetarisch beschouwen. Om het u nog makkelijker te maken hebben wij in onze webshop een aparte afdeling waar alleen maar vegetarische kazen staan. Door hier te klikken kunt u al onze vegetarische producten in een overzicht vinden en online kopen.


Vegetarische recepten met kaas

Voor de vegetariërs hebben we uiteraard ook enkele vegetarische recepten online in onze blog en dan wel recepten met ons huismerk geitenkaas. Deze geitenkaas is er in drie varianten, namelijk jong, belegen en oud en allemaal super goed te gebruiken in recepten. Probeer onze geitenkaas fondue eens met jonge en belegen geitenkaas, de courgette frittata met jonge geitenkaas of Gnocchi met oude geitenkaas (i.p.v. Parmimiano Reggiano). Kortom er zijn volop mogelijkheden om vegetarisch te genieten met de lekkerste vlees vervanger, namelijk kaas.