Wij als echte kaasliefhebbers hebben het natuurlijk maar al te graag over kaas en het leek ons leuk om daarom 10 weetjes over (onze) kaas op een rij te zetten. Hieronder lees je de meest opvallende weetjes die wij tegenkwamen! Lees je mee?

1. Er werd ruim 7000 jaar geleden al kaas bereid
7000 jaar geleden: dat is echt al heel lang geleden, maar het is echt waar. In 2011 werden er in Polen namelijk potten gevonden die melkvetten bevatten. Na grondig onderzoek werd duidelijk dat het om heel oude resten ging en werd er geconcludeerd dat er al duizenden jaren kaas bereid wordt.

2. Kaas mag niet zomaar “boerenkaas” genoemd worden
Boerenkaas moet daadwerkelijk echt van de boerderij komen en er wordt bij de bereiding van boerenkaas gebruik gemaakt van rauwe melk. Bij andere kazen wordt de melk eerst nog verhit tot een bepaalde temperatuur. Dit heeft thermiseren of pasteuriseren. Tip: deze boerenkaas is heerlijk (op bijvoorbeeld een kaasplankje). 

3. Gaten in gatenkazen zoals de Hollandse gatenkaas komen door een natuurlijke melkzuurbacterie
Deze melkzuurbacterie heet propylonzuur en wordt  toegevoegd aan de kaas voor meer smaak en een langere houdbaarheid.

4. Het recep voor echte Hollandse Goudse kaas stamt uit de 17e eeuw
Dat recept beschrijft nauwkeurig de bereiding en de rijping van de kaas. Zo krijgen echte Hollandse kazen hun unieke smaak.

5. Voor 1 kilo kaas heb je wel 10 liter koeienmelk nodig
Dat is voor 10 kilo dus 100 liter melk (!).

6. Een van de duurste kazen ter wereld kost maar liefst  €1000 per kilo
Het gaat om een kaas uit Servië gemaakt van ezelinnenmelk genaamd "Pule". 

7. Nederland is een van de landen die de meeste kaas exporteert ter wereld
We zijn dus nog steeds een echt “kaasland”.

8. Kwark is ook een kaassoort
Je zou misschien eerder denken dat Kwark een soort yoghurt is, maar het is toch echt kaas. Het valt onder de verse kaassoorten. De keuringdienst van waarde heeft hier een hele aflevering over uitgelicht.  

9. Oude kaas is pas oude kaas als het 12 maanden gerijpt heeft
Heeft een kaas minder lang gerijpt dan is het Extra belegen, belegen, jong belegen of jonge kaas.

10. Kaas is een bron van vitamine A, vitaminde B12, fosfor, calcium, zink en magnesium
Enorm veel gezonde ingrediënten dus!

Welke van de bovenstaande weetjes kende u al?